-->

Hantu Kum-Kum

Posted by Admin Friday, August 3, 2012 0 comments
Sekitar tahun 1983-1984...

Malaysia pernah digemparkan dengan kemunculan Hantu Kum Kum. Hantu ini dikatakan jelmaan seorang wanita yang mengamalkan ilmu hitam untuk kekal cantik selama-lamanya. Konon ceritanya dia tidak berjaya menyempurnakan syarat ilmu hitam yang menghendaki dia membunuh 99 wanita cantik yang muda dalam masa 3 bulan. Kemunculan Hantu Kum Kum ini telah menjadi bualan segenap lapisan masyarakat, sehinggakan gambar lakarannya pernah disiarkan oleh sebuah akhbar utama.

Kononnya lagi oleh kerana hanya 10 orang sahaja baki mangsa diperlukan, dia diberi peluang untuk menyempurnakan syarat ajarannya tetapi dia hanya boleh muncul dalam sifat seorang perempuan bertelekung dan cuma nampak mata. Juga dia hanya boleh keluar di waktu siang

Kononnya juga kalau dia memberi salam, bunyinya ialah Asalamualaikum .. kum .. kum .. Jika sesiapa menjawab dan membuka pintu rumah maka dia akan melunaskan hajatnya.

Maka ramailah yang jadi takut nak menjawab salam apabila tetamu datang.. tetapi tak sedikit juga tetamu yang mengusik tuan rumah dengan memberi salam yang meresahkan itu.

p/s: kalau nak tgk camner rupa hantu kum-kum nie, carilah kat astro ria...hehe


0 comments:

Post a Comment