-->

Betul Betul Nostalgia - 10 Barang Yang Semakin Dilupakan

Posted by syahira rusman Friday, August 24, 2012 0 comments
Salam semua. Kali ni nak kongsi dengan korang beberapa barang yang dulunya mungkin pernah menjadi sebahagian dalam hidup kita tetapi sekarang ramai yang dah lupakan kewujudannya. Mungkin jugak ada budak² generasi sekarang yang langsung tak pernah dengar atau tengok barang² ni secara live. Apa tunggu lagi, jom saksikan 10 Barang Yang Semakin Dilupakan...

1. Walkman


- Gadget impian semua anak muda zaman dulu-dulu. Guna kaset untuk dengar lagu.


2. Discman


- Lebih kurang Walkman, tapi yang ni guna CD. Tak sempat popular kerana tidak lama selepas kemunculannya, pemain mp3 seperti iPod diperkenalkan.

3. Kaset


- Kalau ada budak-budak buat pedajal main tarik tali dia tu, terpaksa la putar secara manual guna pensel. Itupun kalau tak putus.

4. Video Tape



- Masa umur 4-5 tahun selalu senyap² pergi umah jiran sebelah, tengok citer My Little Pony.

5. Disket


- Nak transfer file masa dulu bukan macam sekarang, main download je sesuka hati. Satu disket baru 1.44MB, jadi dalam kepala selalu cari mana² file untuk di delete sebab space tersangatlah terhad. 

6. Filem Kamera (Kodak)




- Jenama lain pun ada jugak rasanya, tapi Kodak la yang legend. Bab bergambar pulak, terpaksa catu sebab satu filem boleh ambil 36 keping je. Itupun selagi gambar tak dicuci, hati akan gundah gulana takut² gambar tak menjadi. 

7. Mesin Taip


- Sebelum adanya komputer, mesin taip memang digunakan dangan meluas. Memang mencabar buat kerja guna benda ni...dah la kena hentak keyboard tu kuat², pastu kena taip dengan hati-hati, tak boleh tersilap walaupun satu huruf. Kalau tak, tiada maaf bagimu.Yang best pasal benda ni, bila dah sampai hujung tu dia akan bunyi "ting" pastu kita tolak & start balik tulis dari belah kiri. Pernah jugak penulis buat jadi alat muzik...hehe 

8. Jam Loceng



- Mungkin ada lagi yang pakai jam sebijik macam ni. Tapi dah ramai yang tinggalkannya...set alarm guna handset lagi senang kan? 

9. Mouse Dengan Roller


- Ini pun masih ramai yang guna, tapi tunggu masa je nak pupus. Baru² ni penulis ada terjumpa orang jual mouse cenggini, satu = RM2. 

10. Kad Public Phone


- Budak asrama memang selalu guna kad ni nak telefon mak ayah kat rumah. Ada yang siap buat koleksi lagi...

Itulah senarai 10 Barang Yang Semakin Dilupakan versi penulis. Pasti korang pun ada pengalaman guna barang² ni kan? Kongsi la sikit...

psst: Ehem ehem...layan My Little Pony itu macho. Sekian.


0 comments:

Post a Comment