-->

Penawar Mujarab Mengubati Resdung

Posted by Muhammad Zulfadhli Thursday, August 16, 2012 0 comments
Saya dapati masih ramai yang bertanyakan cara mengubati resdung. Sebenarnya, saya pernah kongsikan beberapa petua resdung sebelum ini. Mungkin mereka terlepas pandang agaknya.

Begitu juga dengan masalah jerawat. Ramai yang menganggapnya berpunca daripada resdung. Anggapan tersebut sebenarnya tidak benar. Antara punca tumbuhnya jerawat adalah ketidakseimbangan hormon, tekanan mahupun keadaan persekitaran.

Manakala punca resdung pula;
- Keturunan (Genetik)

- Kurang Menitikberatkan Kebersihan
      *Terutamanya jika muka anda sering berpeluh dan terdedah kepada kotoran.

- Pemakanan
     *Makanan laut boleh menyebabkan resdung.
Mudah-mudahan lepas ini anda dapat membezakan kedua jenis penyakit di atas ya.

Baiklah, sekarang saya teringin pula nak kongsikan penawar resdung yang Insya-Allah mujarab. Rawatan ini menggunakan air kolah di masjid yang aktif serta dibacakan dengan ayat suci Al-Quran.

Air kolah di masjid yang aktif bermaksud airnya sentiasa bertukar kerana sering digunakan untuk berwudhu', bersih dan tidak berlumut. Harap anda jelas mengenainya ya.


Cara-caranya;

1. Tadah air kolah masjid tersebut dengan tangan kanan.

2. Bacakan Surah Al-Fatihah, Ayat Kursi dan Surah Al-Fussilat (ayat 44).

3. Sedut sedikit air tersebut ke dalam hidung dan keluarkannya semula (sama seperti satu perkara sunat ketika berwudhu').

4. Seterusnya, gunakan baki air yang masih ada di tangan anda untuk membasuh muka.

Bagi memudahkan anda, saya sertakan satu video Ustaz Sharhan mengenai penawar resdung. Harap ia membantu anda mengubati resdung dengan lebih berkesan. Amin.Selamat Mencuba dan amalkannya sehingga anda berjaya menghilangkan resdung!

PetuaSejagat

0 comments:

Post a Comment