-->

Jering Ubat Darah Tinggi?

Posted by Unknown Saturday, August 18, 2012 0 comments
Jering ataupun Pithecellobium Jiringa Prain merupakan sejenis ulam yang sering dijadikan pembangkit selera makan. Kalau orang Jawa, mereka menamakannya jengkol, kan? (sila betulkan jika saya silap yea...)

Walaupun mengeluarkan bau yang agak kuat, ia bukanlah masalah bagi penggemarnya. Kalau dah suka, bau sebegitu bukanlah halangan. Malah ada yang akan memeram jering ni lagi beberapa hari supaya baunya lebih menusuk kalbu. Pergghhhh.....

Jering atau Jengkol

Saya nak kongsikan dengan anda sedikit fakta mengenai kandungan jering. Menurut En. Zainal Abidin Jamaluddin (Kurator Muzium Negara), kandungan protein yang ada pada jengkol agak tinggi. Iaitu mencecah 10.5%.

Selain protein, berikut peratusan kandungan lain yang ada pada jengkol;

~ Karbohidrat - 84.1%
~ Air - 52%
~ Gentian - 3.6%
~ Abu - 1%
~ Lemak - 0.8%

Sehubungan dengan itu, En. Zainol mengatakan bahawa jering mampu mengurangkan tekanan darah tinggi. Begitulah khasiat yang selama ini kurang diketahui ramai. Walaupun mereka yang suka makan jering. Ohhh... ye ker?

Justeru itu, bagi anda yang mengalami masalah tekanan darah tinggi, boleh memasukkan jering dalam menu seharian. InsyaAllah ia mujarab sebagai ubat darah tinggi anda.


0 comments:

Post a Comment