-->

Jaguh Pedang Antarabangsa

Posted by Admin Friday, July 27, 2012 0 comments
Gambar 3 jaguh pedang yang mewakili negara masing-masing dalam pertandingan akhir pedang sedunia.

Dalam satu pertandingan senjata tajam dunia yang diadakan sekali setiap 2 tahun, tiga orang peserta berjaya ke peringkat akhir. Jaguh pedang dari Sepanyol, samurai Jepun dan pendekar silat dari Malaysia.

Di peringkat akhir, semua peserta di kehendaki menunjukkan kemampuan membunuh seekor lalat dengan menggunakan sebilah pedang.

Kotak lalat dibuka, seekor lalat terbang dengan lincahnya, sang jaguh pedang dari Sepanyol menghunuskan senjata dan mengibasnya dengan pantas. Tubuh lalat itu terpotong dua. Penonton bersorak mengkaguminya.

Giliran samurai Jepun menghunuskan senjatanya. Kepantasan samurai Jepun memang tiada tandingan, dengan sepantas kilat tubuh lalat kedua terbahagi tiga. Penonton berdiri bertepuk tangan memuji sang samurai.

Kini giliran pendekar silat dari Malaysia. Segera dia menghunus pedangnya, mengibas ke kiri dan ke kanan. Lalat ketiga masih terbang di udara, tetapi ‘penerbangan’nya agak berbeza. Juri dan penonton yang semenjak tadi menahan nafas terpaku dan kehairannan melihatkan lalat tersebut masih utuh dan terbang.

Melihat reaksi demikian, sang pendekar segera berkata, “Tuan-tuan jangan salah sangka, lalat tu baru saja saya sunatkan“.

Misteriousgrapersz 

0 comments:

Post a Comment